Egyházi adó befizetés

egyházi adó

egyházi adó

A Római Katolikus Plébánia kéri a híveket, hogy az egyházi adó befizetésével, az idei évben is támogassák plébániai közösség működését. Az egyházi adó alapösszege, havi kettőszáz-nyolc forint, azaz egy évre 2500 Ft személyenként. Befizetni a plébánia irodáján, csekken és a beszedéskor is lehet.

7 comments on “Egyházi adó befizetés

 1. Linda szerint:

  Nemazért de mégis csak vérlázito,hogy milyen szemtelenek ezek a papok! Amig él az ember fizese az egyházadót egy életen átt,amikor meghal a család fizesen még a temetési szertartásé is. Akor mi a fenének fizetjük az egyházadot egy életen átt ha a pap nembir kijönni érte a temetésünkre prédikálni?

 2. Tóth Lajos szerint:

  Kedves Linda!

  Ez nem egészen így van! Érdemes lenne utána nézni, hogy mit miért fizetünk! Egyébként a temetésért nem a papnak, hanem a SZIGÜ Temetkezési Zrt.-nek kell fizetni!

 3. Zsolt szerint:

  Kedves Tót Lajos Úr!
  Ebben meg ön téved, de nagyot. Igen is fizetni kell. Mindenért. A temetési szertartásért éppúgy, mint a keresztelőért. Azért is, ha az ember misét mondat elhunyt szerettéért. Mifelénk Vas Megyében pl egy temetésért 12 000 Ft-ot egy esküvői szertartásért kb. 20 000 Ft kérnek el. Sőt, ha valaki meghal és egyházi adó tartozása van, a hozzátartozókkal a hátralékot is befizettetik. Pofátlanság. Maximum kérhet, de nem követelhet.

  • Tóth Lajos szerint:

   Ismétlem, utána kell nézni, hogy mit miért fizetünk! Egyházadó a cikk témája, nem pedig a szertartási díjak!

 4. Linda szerint:

  Toth úr! Mi is aszt mondjuk,utánna kell nézni,önnek és megkelene kérdeznie a papokat,hogy mit miért is fizetünk!Mi 2008 végén temetettünk és igenis fizetnünk kelet a temetésért a parokján is(ösz.13400ftot)és a szigü-nél is.Ha az inkognitómat leakarnám leplezni,akor megtudnám mutatni önnek a plébánia pecsétjével ellátot,kockáspapiron lévö számlát is.

 5. marianna szerint:

  mi vegyes házasságban éltünk,én evangélikus a férjem római.én fizettem az egyházadót a férjem nem volt hajlandó,mégis mikor meghalt a római pap egy fillért nem kért utólag csak a temetési dijjat kellett kifizetni.nagyon kedves és emberséges volt,nem is gondoltam volna,amit hallottam a falubeliektől a római papról.most már nem érdekel más véleménye.a római papok közt is van nagyon jóravaló és jóakaratu ember akárcsak más vallásauknál.

 6. ferenc szerint:

  Az egyházi adó, helyesebben egyházi hozzájárulás az egyház, mint közösség működését szolgálja. A templomot fűteni, takarítani kell, fizetni kell a világításért is. Szentmise általában vasárnap van, ekkor perselyeznek is. A papnak lakni kell valahol (plébánia) amit fűteni is kell, emellett kell telefon, villany, és még enni is kell valamit szegény lelkésznek, vagy papnak. Kell kántor, sekrestyés, harangozó, az oltárra gyertya, virág, és még hosszan sorolhatnám. Az egyházi hozzájárulás ezeket fedezi. A perselypénz egy része marad csak helyben, másik része tovább megy a püspökséghez, de még Rómába is jut belőle, ha jól tudom. Nem ismerem a százalékos elosztást. Ebből tartják el az egyházi iskolákat, kórházakat, öregotthonokat is.
  Aki nem támogatja életében a saját közösségének a működését, az ne várja el azt, hogy az egyház még ráadásul ingyen el is temeti, kereszteli, esketi. Amúgy ezek igénybevétele nem kötelező. Mellesleg a polgári esküvőért, búcsúztatásért, névadásért is kell fizetni.
  Visszatérve a temetésre: autóval oda kell menni, vinni kell legalább egy kántort. (benzin, napidíj, stb. ruha kopás, esetleges tisztítás, ha sár van,stb.) Aztán Ön, kedves ismeretlen talán ingyen fordítaná arra a szabadidejét, hogy elbeszélgessen a hozzátartozókkal, az elhunyt környezetével, hogy méltón tudja ismertetni az elhunyt életútját? Erre is készülni kell. Aztán arra is gondolhatna, aki reklamál, hogy mennyit fizet egy moziért, színházért? Vagy egy doboz cigiért, üveg sörért?